Spring til indhold

Hvorfor sang og musik?

Hvorfor fokus på brug af sang og musik?

Vita er vred og modsætter sig alle former for kontakt, når omsorgsgiver vil hjælpe hende med at komme på toilettet. Hun spytter, kradser og slår ud. Vita har en demenssygdom og bor på plejehjem i en demensboenhed.

Hvordan kan mødet med personer som Vita blive værdigt og respektfuldt? – En personorienteret tilgang, hvor omsorgsgivere bruger sang og musik kan medvirke til, at Vita opnår følelsen af at blive mødt, anerkendt og forstået og får dækket sine psykosociale behov.

Forskningen bag 

(Se referenceliste længere nede på siden)

Det er påvist at menneskelig kommunikation udspringer af en grundlæggende kommunikativ musikalitet og at denne kommunikative musikalitet er tilgængelig for selv mennesker med svær demens (Holck 2002; Malloch 1999; Trevarthen 1999).

Forskning viser, at musik kan medvirke til at øge livskvalitet og sociale færdigheder samt reducere agiteret adfærd, angst og depression hos personer med demens, når den anvendes i forskellige former for musikaktiviteter, musikterapeutisk eller i sammenhæng med plejesituationer (Ridder 2012).

  • Via musikken kan der skabes en kontakt, der ikke er baseret på verbal kommunikation (Ottesen 2014; Ottesen & Jacobsen 2016).
  • Positive erindringer og følelsesmæssige begivenheder kan lokkes frem via bestemte sange eller musikstykker (Ridder 2005 a, b).
  • Via musikterapi og brug af sang og musik kan der arbejdes bevidst med en lang række regulerende og stimulerende elementer; f.eks. gennem anvendelse af stemmen, kropsholdning, bevægelser og vejrtrækning (Ridder  2012; Wigram et al. 2002).
  • Musik og sang kan danne basis for samvær og samhandlen, uden at stille krav (Ottesen & Jacobsen 2016)
  • Musikkens flertydighed kan enten erstatte eller kompensere for manglende sproglig kunnen (Ottesen 2016; Ridder 2014).
  • Målrettet brug af sang og musik kan være en måde at kompensere for manglende koncentrations- og opmærksomhedsfunktioner samt manglende muligheder og evner til at regulere arousalniveau (Ottesen 2014; Ottesen & Ridder 2012; Ridder 2005b; Ridder 2014).
  • Musik­terapi kan reducere agiteret adfærd hos personer med demens og det har en positiv ind­flydelse på humør og sociale færdigheder. Den positive indvirkning forbedres yderligere, hvis plejepersonale og familie aktivt inddrages i forhold til at vælge mu­sikken og deltager aktivt i musikaktivite­terne (Wall & Duffy 2010).

Gennem projektet er der sat fokus på en rehabiliterende indsats, hvor sang og musik er praktiseret og bliver anvendt som kommunikativ interventionsform, ud fra den overbevisning, at det kan være med til, at ”mødet” med personer som Vita, kan håndteres på en værdig og respektfuld måde.