Nyhed
Studerende fra Musikterapi giver demensramte og pårørende en pause fra sygdommen med korsang
Lagt online: 11.12.2024

Nyhed
Studerende fra Musikterapi giver demensramte og pårørende en pause fra sygdommen med korsang
Lagt online: 11.12.2024

Studerende fra Musikterapi giver demensramte og pårørende en pause fra sygdommen med korsang
Nyhed
Lagt online: 11.12.2024
Nyhed
Lagt online: 11.12.2024
Af Jane Grønning Johansen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Lasse Møller Badstue, AAU Kommunikation og Public Affairs
Øverste etage i Musikkens Hus summer af spænding. Midt i rummet står en række instrumenter; et flygel, en guitar, en bas, en trompet og en tromme, hvor fem studerende fra Musikterapiuddannelsen gør klar til dagens demenskor.
På stolene har flere demensramte og pårørende allerede taget plads. De er mødt op i Musikkens Hus for at synge i kor sammen, fordi forskning fra Aalborg Universitet viser, at korsang har en positiv effekt på livskvaliteten hos mennesker, der lider af demens. Demenskoret i Musikkens Hus startede i 2017, men i dag er der flere tilmeldte end nogensinde før – 130 demensramte og pårørende har meldt sig til arrangementet.
Mens korstarten nærmer sig, kommer der stadig flere tilmeldte op med elevatoren. Nogle går side om side, mens andre går arm i arm, fordi der er behov for at støtte en måske skrantende balanceevne, inden de sætter sig.
Normalt er det vigtigt med en god hukommelse til korsang. Man skal huske melodi, noder og stemmer – og ikke mindst synge rent – men sådan er det ikke i et demenskor. Her er formålet et andet, nemlig at skabe trivsel, fortæller Silas Glüsing, der er musikterapistuderende på 3. semester på Aalborg Universitet og én af de studerende, som skal lede dagens demenskor.
”Vi synger, fordi vi skal have det sjovt, og de tilmeldte (red. demensramte og pårørende) skal have en portion livskvalitet”, fortæller Silas Glüsing og uddyber, at der er en helt særlig, hyggelig stemning til demenskoret.
De fem studerende fra Musikterapiuddannelsen har ansvaret for at styre koret gennem arrangementet, og de starter, naturligvis, med opvarmning af krop og stemme.
Musikterapistuderende Trine Haisler Lindbjerg står for opvarmningen og hun får med det samme alle korsangerne op at stå til strakte arme, hoftebevægelser og ’uuhh’ og ’laa’ i forskellige skalaer, hvorefter koret starter med at synge ’Velkommen i den grønne lund’.
”Det er en kæmpe gave at få lov til at lede et demenskor. Jeg er meget interesseret i at arbejde med kor og har selv sunget i kor hele mit liv. Tilgangen til arbejdet med demenskoret er noget helt andet – de demensramte og pårørende kommer for at synge, ikke fordi de skal indstudere et værk. De kommer fordi, vi har en rar stund sammen”, lyder det fra Trine Haisler Lyngbjerg, der studerer musikterapi på 3. semester på Aalborg Universitet.
Næste sang på programmet er ’Alle sømænd er glade for piger’ efterfulgt af ’En enkelt sang om frihed’. Der er både genkendelighed og dyb koncentration at spore hos korsangerne. Musikken flyder og de fem studerende danser energisk og bevæger sig rytmisk til sangene.
Der er også energi blandt korsangerne, men efter tre sange er det også tydeligt, at det ikke er et almindeligt kor, der er til stede i Musikkens Hus. Nogle sidder stille uden at synge, mens andre bevæger sig en lille smule.
Forberedelsen til et demenskor er vigtig, og den er anderledes, end hvis man skal forberede en øvegang med et professionelt kor, forklarer Silas Glüsing.
”Vi tænker over at vælge sange, så vi ikke overstimulerer eller understimulerer dem. Vi tænker over tempo, samt hvor kraftig musikken er, og hvor høj aktivitetsniveauet er. Derudover har vi stort fokus på at vælge nogle sange, de kan huske fra deres barndom og ungdom, som måske kan vække glæde ved dem”.
Den sidste sang inden kaffepausen er Birte Kjærs ’Den Knaldrøde Gummibåd’, og den vækker både genkendelighed og energi. Midt i sangen opstår en spontan klappen blandt korsangerne, som tager til hen mod slutningen af sangen.
Det er sådanne spontane oplevelser, Trine Haisler Lindbjerg elsker ved arbejdet med korsang og særligt med et demenskor.
”Det er første gang, jeg er med, men jeg kan mærke, at det giver mig meget energi at kigge ud på dem, der synger med og få øjenkontakt og smil. Det har overrasket mig, hvor meget jeg mærker det lige nu”, siger Trine Haisler Lyngbjerg.
Både Trine Haisler Lindbjerg og Silas Glüsing er enige om, at demenskoret skaber en unik fællesskabsfølelse.
”Det er noget, vi gør sammen”, siger Silas Glüsing.
Musikkens Hus danner rammen om et demenskor for mennesker med demens og pårørende i Nordjylland seks gange om året. Demenskoret er et samarbejde mellem Alzheimersforeningen i Nordjylland, Musikkens Hus og Aalborg Universitet.