Spring til indhold
Forside

Nyhed

Gustav og Anton udviklede app til at holde styr på udgifter i vennegruppen

Lagt online: 27.02.2023

To studerende fra interaktive digitale medier og softwareingeniøruddannelsen på Aalborg Universitet ærgrede sig over, at betalingsappen WeShare stod for at lukke. Derfor afsatte de seks dage til at programmere en ny app. I processen har de især haft fokus på at inddrage brugerne så hurtigt som muligt.

Nyhed

Gustav og Anton udviklede app til at holde styr på udgifter i vennegruppen

Lagt online: 27.02.2023

To studerende fra interaktive digitale medier og softwareingeniøruddannelsen på Aalborg Universitet ærgrede sig over, at betalingsappen WeShare stod for at lukke. Derfor afsatte de seks dage til at programmere en ny app. I processen har de især haft fokus på at inddrage brugerne så hurtigt som muligt.

Foto: Gustav Corpas (til venstre) og Anton Juul-Naber. Fotograf: Anita Corpas. Tekst: Susanne Togeby

Første februar lukkede MobilePay deres app WeShare, som bruges til at holde regnskab med udgifter, fx blandt venner der er på ferie sammen, så man ikke behøver at overføre penge til hinanden hele tiden. Det fik to studerende fra Aalborg Universitet, Gustav Corpas, der læser interaktive digitale medier, og Anton Juul-Naber, der er softwareingeniørstuderende, til at udvikle en app, der kan det samme. Gustav og Anton har døbt appen PeerShare, og den er tilgængelig i en betaversion.

Lukkede sig inde og programmerede i seks dage

Gustav og Anton, der er fætre, har interesseret sig for programmering, siden de var børn, fortæller Gustav:

- Vi har begge programmeret rigtig meget, og jeg har i lang tid gerne ville lave noget med Anton. Vi har ledt efter en idé til at arbejde med noget, der var et teknisk problem, men også noget, vi selv ville synes var nice. Vi har begge brugt WeShare rigtig meget, så da vi læste, at appen skulle lukke, så vi en mulighed for at skabe en ny løsning.

De to udviklere havde afsat seks dage, dels fordi de ville gå i luften med den nye app, før WeShare ophørte, og dels fordi de ønskede brugernes input så hurtigt som muligt, og det krævede et produkt at vise frem. Gustav og Anton valgte derfor at lukke de sig inde i en lejlighed og programmere fra morgen til langt ud på natten. De havde forberedt sig på forhånd ved at fylde fryseren med mad, så de kunne koncentrere sig udelukkende om udvikling af appen.

En uddannelse med fokus på brugerne

Gustav læser på sidste semester af kandidatuddannelsen i interaktive digitale medier på Aalborg Universitet, en uddannelse der ifølge Gustav lægger vægt på at inddrage brugernes perspektiver og behov i udviklingen af digitale løsninger. Han siger:

- Hvis jeg ikke havde læst interaktive digitale medier, så tror jeg ikke, at jeg havde været så opmærksom på at få brugerne ind tidligt. Noget af det, jeg har taget med fra uddannelsen, er idéen om, at du ikke bare skal løse et tilfældigt problem - du skal løse et problem, som folk har - og det finder du ud af ved at være i dialog med dem.

Efter lanceringen har fætrene i nogen grad fordelt arbejdet mellem sig, så Anton fortsat står for hardcore programmering, mens Gustav er ansvarlig for kommunikationen med brugene og andre interessenter. Og interessen har været stor. Gustav fortæller, at han sendte en pressemeddelelse til lokale medier, og efter 20 minutter blev han kontaktet af den første journalist. Appen blev omtalt i flere medier, før betaversionen overhovedet kunne hentes, og få uger efter lancering var der 300 brugere om dagen.

Ideologisk motiveret

Udfordringen med den nu lukkede WeShare har ifølge MobilePay været, at udgifterne ved at drive appen har været for store. De to studerende så en løsning ved at bygge en decentraliseret app, så deres app kan skaleres til rigtig mange brugere, uden at det kommer til at koste noget.

At softwaren er decentraliseret betyder, at appen ikke er afhængig af en central server for at fungere. I stedet er systemet opdelt i mindre enheder, der kommunikerer direkte med hinanden. Gustav forklarer:

- Med decentraliseret teknologi kan brugerne i større grad være sikker på at deres data ikke kan tilgås af uvedkommende. Tingen er, at med centrale systemer kan man ikke vide om ens data ligger krypteret eller ukrypteret, eller hvem der har rettigheder til at dekryptere og se dataene, fx folk i virksomheden. Det kan teoretisk godt være sikkert nok, men i de fleste tilfælde giver det anledning til flere angrebsmuligheder og privatlivsproblemer. Og det dumme er, at det er meget usynligt for brugeren hvor deres data ender.

Gustav og Anton har valgt at softwaren skal lægges ud som open source, og det betyder, at de to studerende er blevet kontaktet af andre softwareudviklere, som gerne vil bidrage til koden. Det betyder også, fortæller Gustav, at appen ikke kommer til at give indtægt, men det har heller ikke været meningen:

- Idéen var at lave noget, der ikke koster noget at have til at køre, og som er gratis for brugerne. Man kunne nok godt skabe en forretningsmodel, for vi har jo set, at der er nogle brugere, og der er et hul i markedet, men det har vi ikke planer om lige nu. Vores motivation er egentlig ideologisk, fordi vi synes, at tjenester på nettet ikke skal vildlede folk på alle mulige sketchy måder. Vi synes begge, at idéen er fed med, at det bliver open source, at det er fuldstændigt gennemsigtigt, og at forskellige udviklere kan bidrage.

Gustav havde et semesters erfaring med entreprenørskab i bagagen 

Egentlig valgte Gustav at læse interaktive digitale medier på Aalborg Universitet, fordi han ville tage et semester med fokus på spiludvikling, et forløb der kaldes DADIU.

Det endte dog ikke sådan, da Gustav i stedet besluttede at bruge semestret på at være i praktik – eller i projektorienteret forløb, som det hedder - i sin egen startup under Aalborg Universitets entreprenørskabsprogram SEA. Gustav arbejdede her på et helt andet projekt, der handlede om at lave en podcast-platform, Stemman Podcast, med dybdegående serier om kunst, samfund og teknologi. Men grundstenen var lagt, og da idéen til betalingsappen opstod, var det lidt som at tage tråden op igen efter at have arbejdet med entreprenørskab i et halvt år, fortæller Gustav.

Og appen, der altså blev programmeret på bare seks dage, virker. Der er nogle småting, som skal rettes, men ellers kører den, fortæller Gustav og tilføjer, at han og Anton har mange idéer til at gøre den endnu bedre, men også at der ligger en hel del udviklingsarbejde. Han har derfor søgt et legat for at kunne arbejde videre på appen.

Hvis du er nysgerrig på at afprøve PeerShare, kan du hente betaversionen på hjemmesiden: site.peershare.app