Løsningen er grønt kul
UPCHAIN går ud på at udvikle en innovationsmodel, som understøtter grønt kul som erstatning for trækul i Uganda. Grønt kul laves af restprodukter fra markerne som fx majsstængler eller risskaller og er derfor et bæredygtigt alternativ, som tilmed har langt mindre sundhedsmæssige konsekvenser ved afbrænding.
Grønt kul bruges allerede i Uganda i mindre omfang og i pionerprojekter, men et samarbejde mellem danske og ugandiske forskere og andre aktører i Uganda, skal sikre forskning og mere udbredt brug af grønt kul til madlavning. Projektet har sit udspring i Uganda, men potentialet er globalt.
UPCHAIN har fokus på at ændre sædvaner ud fra både et socialt, kulturelt og teknisk perspektiv. Eksempelvis vil UPCHAIN kortlægge mængden af landbrugsaffald i de enkelte husstande og undersøge brændværdien af det grønne trækul, der produceres af de forskellige restprodukter. I samarbejde med lokale tekniske skoler og iværksættere skal Gulu Universitet i Uganda udvikle små maskiner, der kan producere grønt kul. Der skal opbygges et produktionsapparat og udvikles forretningsmodeller, som gør det muligt for familierne at tilbagekøbe de grønne kul, efter at de har afleveret deres grønne restprodukter til produktionen af de bæredygtige kul.
Ressourcerne findes lokalt
Formålet med projektet er at bygge en industri op i lokalområderne og udvikle forretningsmodeller, så husstande og institutioner får råd til at ændre deres madlavningstraditioner. Gulu Universitet står fx for at udvikle maskinerne i et samspil med tekniske skoler, så de kan overtage produktionen på et tidspunkt. Det handler om at bruge den lokale ekspertise og ressourcer og at udvikle sammen med lokalsamfundet.
UPCHAIN har også en designorienteret og etnografisk vinkel, hvor forskerne skal afdække kulturelle barrierer og undersøge, hvilke typer af grønt kul forbrugerne ønsker, så de fx kan definere den ideelle størrelse på kullene, så de passer til lokale ovne og ildsteder. Forudsætningen for, at grønt kul bliver taget i brug, er at kvalitet og form opfylder husholdningernes og køkkenernes behov. Forskerne er derfor interesserede i at afdække behovene hos dem, der står for madlavning, typisk kvinder, og vil undersøge kønsdynamikker og sociokulturelle spørgsmål relateret til madlavning og indførelse af de nye energiformer.
Upchain bidrager til DANIDAS mål om bekæmpelse af fattigdom gennem inkluderende og bæredygtig økonomisk udvikling
Ifølge Lone står bekæmpelse af fattigdom uhyre centralt i projektet. Således er UPCHAIN et direkte bud på at bidrage til at nå de strategiske mål, som er formuleret i ’the Danish Country Program’, som DANIDA under det danske Udenrigsministerium står bag, især det første mål, som handler om fattigdomsbekæmpelse gennem inkluderende og bæredygtig økonomisk udvikling. Eksplicit er Upchains tilgang rettet mod entreprenører og virksomheder og handler om at udvikle businessmodeller for produktion og salg af grønt kul. Men ifølge Lone følger projektet også en mere uformel tilgang: