Spring til indhold
Forside

Nyhed

AAU-studerende skaber virtual reality-spil til blinde

Lagt online: 07.07.2023

Blinde gamere har for første gang prøvet virtual reality i et spil. Ved at kombinere viden fra to forskellige uddannelser er det lykkedes tre specialestuderende at udvikle et spil, der giver brugeren oplevelsen af at befinde sig i en alternativ virkelighed uden brug af en skærm. Prototypen åbner for at kunne skabe helt nye oplevelser til blinde og svagsynede og kan samtidig spille en vigtig rolle i at undgå digital eksklusion af denne målgruppe.

Nyhed

AAU-studerende skaber virtual reality-spil til blinde

Lagt online: 07.07.2023

Blinde gamere har for første gang prøvet virtual reality i et spil. Ved at kombinere viden fra to forskellige uddannelser er det lykkedes tre specialestuderende at udvikle et spil, der giver brugeren oplevelsen af at befinde sig i en alternativ virkelighed uden brug af en skærm. Prototypen åbner for at kunne skabe helt nye oplevelser til blinde og svagsynede og kan samtidig spille en vigtig rolle i at undgå digital eksklusion af denne målgruppe.

I kan jo for eksempel spille Pokemon GO og sådan nogle spil, hvor I fysisk render rundt og jagter et virtuelt objekt. Og det var det fedeste - at jeg lige pludselig stod og kunne det samme.

Michael Hansen (blind gamer)

Michael Hansen er gamer og havde egentlig affundet sig med, at han som blind aldrig ville komme til at spille VR-spil, som primært baserer sig på det visuelle. Men det har tre specialestuderende fra Aalborg Universitet ændret på. Med et headset på hovedet og controllere i hånden har Michael for første gang prøvet at træde ind i en virtuel verden, hvor lyde og haptisk feedback giver ham oplevelsen af det rum, han bevæger sig rundt i. Han fortæller:

”Det der med at jeg kunne bevæge mig rundt for at jagte en bold, stod ud for mig med det samme. Det har både jeg og mange andre blinde hørt om, at jer - der kan se - I kan. I kan jo for eksempel spille Pokemon GO og sådan nogle spil, hvor I fysisk render rundt og jagter et virtuelt objekt. Og det var det fedeste - at jeg lige pludselig stod og kunne det samme.”

Michael Hansen er blind og prøver her for første gang et spil i virtual reality.
Michael Hansen er blind og prøver her for første gang et spil i virtual reality.
Vi ser en tydelig indikation af, at der er en lyst til at kunne anvende denne teknologi.

Maja Østergaard (Kandidatstuderende på produkt- og designpsykologi)

Udfordrer præmissen om, at VR ikke er for blinde

De tre specialestuderende, Johannes Sivesgaard fra uddannelsen oplevelsesdesign, og Gustav Tang Dalsgaard og Maja Østergaard fra uddannelsen i produkt- og designpsykologi, har udviklet spillet, som de kalder ’Hot Potato VR’. Gustav Tang Dalsgaard fortæller:

”Vi ville gerne udfordre præmissen om at VR ikke er for blinde, og vi tænkte, at hvis vi designer det rigtigt, kan vi lave noget fedt til blinde.”

Og det er i høj grad lykkedes, supplerer Johannes Sivesgaard:

”Vi har set, at vores blinde testpersoner har haft det sjovt. De har jo hidtil været ekskluderet fra VR, så de synes det er megafedt at kunne prøve det. Vi ser, at spillet har et stort potentiale for blinde og svagsynede spillere.”

Maja Østergaard fortæller, at de to gamere, Michael Hansen og Søren Jensen, som de har udviklet spillet i samarbejde med, begge har været meget åbne og omstillingsparate overfor teknologien og tilføjer:

”Vi ser en tydelig indikation af, at der er en lyst til at kunne anvende denne teknologi på trods af deres meget begrænsede kendskab - og adgang - på nuværende tidspunkt.”

Hvordan skaber man overhovedet virtual reality uden en skærm?

Johannes Sivesgaard forklarer, at virtual reality kan skabe en oplevelse, som ikke er virkelig. Brugeren flyttes til et miljø, som ikke eksisterer fysisk, fx ved at sætte briller foran øjnene eller tage et headset på, der lukker lyden ude.

Der findes ifølge Johannes Sivesgaard ikke VR-spil, som er gjort tilgængelige for blinde, og traditionelle videospil giver ifølge de tre spiludviklere ikke samme oplevelse af fx at kunne gå på opdagelse i en virtuel verden. ’Hot Potato VR’ er derimod designet til blinde og svagsynede fra grunden, og de tre spiludviklere har formået at skabe en følelse af virtual reality uden at bruge visuelle virkemidler. Spillet baserer sig primært på 3D-lyd. Ved at dreje hovedet får brugeren følelsen af, hvor lyden kommer fra i det virtuelle rum.

Grundpræmissen i ’Hot Potato VR’ er, at man skal lokalisere et objekt, som hopper rundt i et lille rum, samle det op og kaste det over til en modstander, som så skal finde det og kaste det tilbage. Johannes Sivesgaard fortæller, at der er tale om en prototype, som kræver videreudvikling, men at testpersonerne allerede fik sjove oplevelser gennem spillet og var i stand til at fortælle detaljer om det virtuelle rum, fx om dets størrelse. I den kommende tid vil de tre tidligere specialestuderende forsøge at rejse midler til at udvikle selve spillet.

Tilsvarende oplevelse frem for blot tilgængelig

I udviklingen af ’Hot Potato VR’ har de tre specialestuderende arbejdet målrettet med at lave en oplevelse, der svarer til hvad seende oplever, frem for et lave et spil, der blot er tilgængeligt for blinde og svagsynede. De tre udviklere har været ganske bevidste om, at de som seende ikke har særlige forudsætninger for at forstå den blindes oplevelse, og spillet har været testet løbende på to blinde gamere, Michael Hansen og Søren Jensen. 

”Det bliver lige pludselig endnu mere essentielt at inddrage brugeren," siger Maja Østergaard og fortsætter: "fordi selv om vi tager bind for øjnene, så kan vi ikke opleve på den måde blinde oplever, fordi de er så trænede på en anden måde og har en helt anden rumopfattelse, end seende har.”

Hvis vi glemmer at inkorporere blinde og svagsynede i den udvikling, så taber vi dem. Så lad os få dem med fra start, ikke?

Gustav Tang Dalsgaard (kandidat fra uddannelsen i produkt- og designpsykologi)

Frygter at blinde kan blive ekskluderet digitalt

Undervejs i projektet har de tre spiludviklere fået indsigt i, hvor vigtigt det er at inkludere blinde og svagsynede, når nye teknologier vinder frem. Gustav Tang Dalsgaard fortæller:

”Vi er interesserede i at tage denne her diskussion om digital eksklusion af blinde. Eksperter forudser, at vores iPhones bliver udfaset om 5 år og erstattet af eller anden form for brilleteknologi. Hvis vi glemmer at inkorporere blinde og svagsynede i den udvikling, så taber vi dem. Så lad os få dem med fra start, ikke?”

Gustav tilføjer, at det selvfølgelig ikke er livsvigtigt for blinde at bruge VR, men at det bliver et problem, hvis man fx på et tidspunkt ikke kan logge på sin netbank, fordi det pludselig kræver, at man kan bruge VR-briller.

Så kommer der nogle som kan forklare de ting, jeg ikke ved noget om, og som også udfordrer den måde, jeg gør det på.

Johannes Sivesgaard (kandidat fra oplevelsesdesign)

Kombinerer viden om den gode oplevelse med ingeniørtekniske kompetencer

At det har kunnet lade sig gøre at udvikle spillet skyldes ifølge de tre spiludviklere, at de har bidraget med hver deres tilgang. Hvor Johannes med sin baggrund i oplevelsesdesign har haft fokus på at skabe den gode oplevelse, har Gustav og Maja fra uddannelsen i produkt- og designpsykologi spillet ind med det ingeniørtekniske, fx hvordan man kan manipulere lyden for at skabe oplevelsen. Johannes siger:

”Jeg har et katalog af alle mulige metoder og teorier med fra min uddannelse, men så kommer der nogle med et helt andet katalog, som kan forklare de ting, jeg ikke ved noget om, og som også udfordrer den måde, jeg gør det på. Gustav og Maja kommer med fagtermer og nuancer til det teknologiske og biologiske, mens min tilgang er mere abstrakt og filosofisk med fokus på at skabe oplevelsen.”

De tre spiludviklere siger samstemmende, at de kun kan anbefale at andre studerende arbejder tværfagligt, fordi de har suppleret hinanden så godt, og fordi det har givet et kæmpe fagligt udbytte. De mener ikke, at det havde været muligt at udvikle spillet uden hinandens kompetencer.

Om projektet: Virtually There: An Exploration of Immersive Experiences for the Blind and Visually Impaired