Institut for Kommunikation og Psykologi

Forside til bogen Grov Konfækt af Frederik Stjernfelt, Ulrik Langen og Henrik Horstbøll

Grov Konfækt: Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73 - af Frederik Stjernfelt, Ulrik Langen og Henrik Horstbøll

I 1770 indførte Struensee trykkefriheden i Danmark. Der begyndte at udkomme et væld af pamfletter, hvori alverdens aktuelle emner blev taget op, og her blev der ikke lagt fingre imellem. Det er disse pamfletter, der er emnet for denne bog. Bogen er Skrevet af af Frederik Stjernfelt, Ulrik Langen og Henrik Horstbøll.

I selvsamme år, som Søren Gyldendal grundlagde sit forlag, afskaffede den egentlige magthaver i Danmark på det tidspunkt, den fra Tyskland indvandrede læge J.F. Struensee, censuren og indførte trykkefriheden.

Det kom ikke til at gå stille af: Der begyndte at udkomme et væld af pamfletter, hvori alverdens aktuelle emner blev taget op, politik, lavsforhold, sædelighed, kongen, dronningen forholdene ved hoffet, alt kunne skrives, alt kunne gøres til gengæld for en pamflet. Det gav på meget, meget kort tid anledning til en helt ny og ukendt offentlighed.

Her blev der ikke lagt fingre imellem: Der blev skrevet med store bogstaver, der blev hånet og injurieret, skældsord, krænkelser og fornærmelser stod på siderne og fløj gennem luften på en måde, som ikke giver internettet noget efter: Titlens ”grov Konfækt” er taget ud af denne sammenhæng: ”Grove Folk skal have grov Konfækt”, og det er der dækning for: Det fik de.

Det er disse pamfletter, der er emnet for dette kæmpeværk, som dækker en spændende periode i danmarkshistorien.

Læs mere på forlagets hjemmeside.